A Jack Dorsey’s Bluesky bejelenti a decentralizált közösségi hálózat béta várólistáját

2
A Jack Dorsey’s Bluesky bejelenti a decentralizált közösségi hálózat béta várólistáját

A Bluesky, egy decentralizált közösségi hálózat projekt, amelyet Jack Dorsey volt Twitter-vezérigazgató indított el, kiderült közlemény kedden, hogy egyre közelebb kerül alkalmazásának elindításához.

Az alkalmazás, amelyet meg kell nevezni Bluesky Social, decentralizált technológiák felhasználásával kifejlesztett közösségi hálózati platform lesz, amely létrehozza a csapat által „összevont közösségi hálózatnak” nevezett hálót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját adataikat és kommunikációjukat irányítsák. A csapat egy várólistát is bevezetett a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak egy bétateszthez, mielőtt az alkalmazás nyilvánosan elindulna.

Az eredeti javaslat az volt elindított 2019 decemberében Dorsey azzal a tervvel, hogy létrehoz egy teljesen „decentralizált közösségi média szabványt”. Ő és a Twitter egy kis, független, öt nyílt forráskódú mérnökből és tervezőből álló csapatot finanszírozott a projekt kidolgozására, és most kezdjük látni a munkájukat.

Szerint a közlemény, a csapat azt mondta, hogy az új decentralizált hálózat alátámasztására létrehozta az „AT Protokollt”. Ez lehetővé teszi, hogy a közösségi platform több csomópontot fusson a hálózat működtetéséhez, hasonlóan ahhoz, ahogy az e-mail szerverek hálózatban futnak, a nagy platformok, például a Twitter vagy a Facebook helyett, lehetővé téve a felhasználók számára a szolgáltató kiválasztását, így az egyének és a vállalkozások, valamint a saját maguk házigazda.

Az új protokoll értelmében az emberek továbbra is ellenőrizhetik saját online identitásukat és saját adataikat. Többé nem kell adatokat rendelniük egy nagyvállalathoz, és nem kell aggódniuk amiatt, hogy személyazonosságukat egy vállalati szerveren tárolják. Könnyen áthelyezhető egyik szolgáltatótól a másikhoz.

„Egy személy online személyazonossága nem lehet olyan vállalatok tulajdonában, amelyek nem tartoznak felelősséggel a felhasználók felé” – mondta a csapat. „Az AT Protokoll segítségével áthelyezheti fiókját egyik szolgáltatóról a másikra anélkül, hogy elveszítené adatait vagy közösségi grafikonját.”

Ideális esetben több különböző nyílt algoritmust is lehetővé tesz, amelyeket a szolgáltatók és a felhasználók átláthatóan megértenek, és amelyek szabadon együttműködnek. A cél az lesz, hogy a felhasználók a lehető legnagyobb mértékben kontrollálhassák élményeiket, elkerülve azokat a problémákat, amelyeket a Facebook okoz a felhasználóknak. Ebbe beletartozik, hogy hírcsatornáikat gépi tanulás vezérli, amely elnyomhatja az információkat a tudtukon kívül.

“Az algoritmusok határozzák meg, hogy mit látunk és kit érhetünk el” – mondta a csapat. “Ha megbízunk az online tereinkben, rendelkeznünk kell az algoritmusainkkal.”

Ennek eredményeként az AT Protokoll lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megválasszák, milyen algoritmusokat kívánnak szabályozni, hogyan nézzék meg közösségi hírfolyamaikat, és teljes mértékben megértsék, hogyan befolyásolják a látottakat. Ez magában foglalhatja a nyílt forráskódú algoritmusok fejlesztését, amelyek tiltólistákat, adatvédelmi ellenőrzést és egyebeket biztosítanak. A felhasználók akár úgy is dönthetnek, hogy nem aktiválnak semmilyen algoritmust a hírfolyamaikon.

Nyílt forráskódú hálózatként a protokoll egy teljesen interoperábilis hálózatot is elősegít, amely minden ráépített rendszerrel működik. Képzelje el, hogy nem csak a hamarosan megjelenő Bluesky Social alkalmazást teszi lehetővé, amely olyan lehet, mint a Twitter, hanem egy jövőbeli videó- ​​és fotómegosztó alkalmazást, például az Instagramot, és mindkettő teljesen kompatibilis. Ehhez a protokollnak van egy teljes nyílt forráskódú sémája, a Lexicon, amely biztosítja, hogy az alkalmazásfejlesztők könnyen koordinálhassanak.

„A világnak az összekapcsolt szolgáltatások sokszínű piacára van szüksége az egészséges verseny biztosításához” – mondta a Bluesky csapata. „Az együttműködést úgy kell érezni, mint a web második természetét.”

A protokoll fejlesztésének átláthatóságának növelése érdekében a csapat elindult egy weboldal az ütemtervet feltáró AT Jegyzőkönyvnek szentelték.

Annak érdekében, hogy megmutassák a protokollban rejlő lehetőségeket, a csapat készül elindítani a Bluesky alkalmazás és megnyitott egy várólistát a béta verzióhoz, amely elérhető a webhelyen.

Fotó: Pixabay

Mutassa támogatását küldetésünk iránt, ha csatlakozik a Cube Club és a Cube Event Community szakértőiből. Csatlakozzon ahhoz a közösséghez, amelyben az Amazon Web Services és az Amazon.com vezérigazgatója, Andy Jassy, ​​a Dell Technologies alapítója és vezérigazgatója, Michael Dell, az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger és még sok más fényes és szakértő található.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply