Az Nvidia bemutatja a gyors RTX 40 grafikus kártyákat laptopokhoz

1
Az Nvidia bemutatja a gyors RTX 40 grafikus kártyákat laptopokhoz

Nvidia Corp. ma debütált új grafikus feldolgozó egységek laptopokhoz, amelyek állítása szerint négyszer gyorsabbak, mint az előző generációs szilícium.

A GPU-k a cég GeForce RTX 40 fogyasztói chip-sorozatának részeként érhetők el, amely a legújabb asztali grafikus kártyákat is tartalmazza. Az RTX 40 sorozat laptopjai és asztali GPU-i is az Nvidia legújabb Ada Lovelace chiparchitektúráján alapulnak.

„Az Ada architektúrával a játékhoz és az alkotói laptopok teljesítményének és energiahatékonyságának átalakítását tűztük ki célul” – mondta Jeff Fisher, az Nvidia GeForce fogyasztói grafikus kártyák üzletágának alelnöke. „Az új RTX 40 sorozat lelkes teljesítményt nyújt az akár 14 hüvelykes laptopokban is, ami új mérföldkő.”

Az Nvidia ma debütált legfejlettebb laptop GPU-ja az RTX 4090. A cég szerint a lapka lehetővé teszi, hogy a laptopok akár 110 képkocka/s frissítési sebességgel is futtassák a videojátékokat. Ezenkívül az RTX 4090 képes videojátékokat streamelni három 4K-s kijelzőre, 60 képkocka/másodperc frissítési gyakorisággal.

Az RTX 4090 9728 CUDA magot tartalmaz, amelyek hasonló szerepet töltenek be, mint egy központi feldolgozóegység magjai. A chip más típusú feldolgozó modulokat is tartalmaz. Vannak Tensor Core-ok a mesterséges intelligencia modellek futtatásához, valamint az RT Core-ok, amelyek a videojátékok segítségével hatékonyabban jeleníthetik meg a fény- és árnyékhatásokat.

Az Nvidia négy másik laptop GPU mellett dobja piacra az RTX 4090-et: az RTX 4080, 4070, RTX 4060 és RTX 4050 mellett. Ezek a chipek szintén a cég legújabb Ada Lovelace GPU architektúráján alapulnak, de kevesebb magot tartalmaznak. 2560 és 7424 közötti CUDA magot tartalmaznak, amelyek az Nvidia szerint bizonyos esetekben megfelelnek a 2021-ben bemutatott csúcskategóriás asztali GPU, az RTX 3080 sebességének.

A grafikus kártyák jelentős mennyiségű dinamikus véletlen hozzáférésű memóriát vagy DRAM-ot tartalmaznak, amely segít a számításokhoz használt adatok tárolásában. Az Nvidia új laptop GPU-i egyfajta alacsony feszültségű DRAM-ot tartalmaznak, az úgynevezett GDDR6-ot. Ennek eredményeként a GPU-k akár háromszor energiatakarékosabbak, mint a cég előző generációs szilíciuma.

A csúcskategóriás RTX 4090 16 gigabájt GDDR6 memóriával rendelkezik. Az Nvidia szerint az RTX 40 termékcsalád további négy laptop GPU-ja 6-12 gigabájtot biztosít.

A chipek energiahatékonyságához nem csak a GDDR6 memória használata járul hozzá. Az áramfelhasználás csökkentése érdekében az Nvidia a chipeket az órakapuzás technológiájának továbbfejlesztett változatával is ellátta. A technológia lehetővé teszi a GPU számára, hogy csökkentse az általa aktívan nem használt áramkörök energiafogyasztását, ami javítja a hatékonyságot.

Az RTX 40 laptop GPU sorozat számos funkcióval rendelkezik az Nvidia legújabb asztali grafikus kártyáival. Az egyik ilyen funkció a DLSS 3, egy szoftvereszköz, amely gépi tanulást használ a videojátékok vizuális hűségének javítására. Az Nvidia optimalizálta a funkciót, hogy hatékonyabban működjön laptopokon.

Az első RTX 40 GPU-val rendelkező laptopok várhatóan február 8-án lesznek elérhetők.

Kép: Nvidia

Mutassa támogatását küldetésünk iránt, ha csatlakozik a Cube Club és a Cube Event Community szakértőiből. Csatlakozzon ahhoz a közösséghez, amelyben az Amazon Web Services és az Amazon.com vezérigazgatója, Andy Jassy, ​​a Dell Technologies alapítója és vezérigazgatója, Michael Dell, az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger és még sok más fényes és szakértő található.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply