Hogyan lehet etikusan engedélyezni a valós idejű AI-betekintések „automatikáját”.

0
Hogyan lehet etikusan engedélyezni a valós idejű AI-betekintések „automatikáját”.

Fontos elismerni a mesterséges intelligencia szerepét a digitális üzlet alakításában.

Bár ezeket „adatvezérelt vállalkozásoknak” nevezik, azok a valós idejű betekintések, amelyekre egy modern vállalat fut, csak az AI-nak köszönhetően lehetséges.

„Az adatok és a mesterséges intelligencia közötti szinergikus hatás olyan szoros, mint ahogy jönnek” – mondta Schultz János (a képen balra), a Hewlett Packard Enterprise Co. ügyvezető alelnöke és operatív igazgatója. „A mesterséges intelligencia az, ami képes arra, hogy hatalmas mennyiségű adatot gyűjtsünk, amelyet korábban nem is gondoltunk volna, hogy képesek leszünk feldolgozni és összegyűjteni megvalósítható meglátások.”

Schultz és Kay Firth-Butterfield (a képen, jobbra), a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás vezetője a Világgazdasági Fórumon a CUBE iparági elemzőivel beszélgetett Dave Vellante és Lisa Martin nál nél HPE Discover, exkluzív adás közben a theCUBE, SiliconANGLE Media élő közvetítés stúdiójában. Megvitatták a mesterséges intelligencia növekvő jelentőségét, a benne rejlő jó és rossz lehetőségeket, valamint az AI szabályozását. (* Tájékoztatás lent.)

A tűzoltó mesterséges intelligencia segíti Kalifornia klímaváltozási erőfeszítéseit

Az AI az növekedését jósolják 2030-ra 16 milliárd dollárral növeli a világgazdaságot, a helyi gazdaságok pedig akár 26%-os növekedést is kaphatnak. Az anyagi haszon azonban másodlagos az általa előidézett társadalmi átalakuláshoz képest.

„Ez nem csak a kereskedelmi forgalomba hozatalról és a következő költségmegtakarítás megtalálásáról szól. Valójában arról kellene szólnia, hogy „Hogyan lehet megoldani a világ legnagyobb problémáit, és okosabb módon csinálni, mint amilyenre korábban valaha is képes voltunk?” – mondta Schultz.

Gyakoriak a mesterséges intelligencia pozitív felhasználási esetei, és a legtöbb ember tudja, hogy a COVID-oltóanyagokat rekordidő alatt fejlesztették ki az MI-nek köszönhetően. A leglenyűgözőbb prediktív modellek olyan módon nyújtanak betekintést, amely az ember számára kísértetiesen előrelátónak tűnik. Schultz ezt „automagiaként” emlegetve leírja, hogy a modern mesterséges intelligencia egy végponttól végpontig terjedő értéklánc, amely nemcsak pontos előrejelzésekhez jut, hanem azok alapján lépéseket is tesz.

„Nem csak egy csoport ember veszi ki a bemeneti adatokat egy modellből, és kitalálja: „Rendben, most mit csináljak vele?” – mondta. “A rendszer a végétől a végéig lehetővé teszi, hogy ez oly módon történjen, hogy olyan értéket teremtsen, amely meghaladja mindazt, amit a múltban láttunk.”

Példa erre a AI tértüzek kockázatának előrejelzése modellt fejlesztettek ki, hogy felmérjék és jelentsék a kaliforniai erdőtüzek lehetséges gócpontjait. Az erdőtüzek egyrészt az éghajlatváltozás következményei, másrészt hozzájárulnak ahhoz, mivel az évek óta tartó kibocsátás-szabályozást napok alatt eltüntette egy nagy tűz. Egy mesterséges intelligencia prediktív modellezése azonban segíthet a tüzek leküzdésében, ha üzenetet küld a helyi hatóságoknak a következő figyelmeztetéssel: „Holnap ezen a helyen futótűz lesz. Tehát kérjük, küldje el szolgáltatásait erre a helyre.”

“Ez a mesterséges intelligencia ereje, hogy valóban segítsen az olyan dolgokban, mint az éghajlatváltozás” – mondta Firth-Butterfield.

A hozzáférhető, méltányos mesterséges intelligencia emberi jognak kell lennie

Az AI-ban azonban rejlik egy sötét lehetőség, amely túlmutat az elfogultságon és a rossz adatokból adódó pontatlan eredményeken, amelyek miatt az algoritmusok elutasíthatják a képzett jelölteket, vagy megtagadhatják a pénzügyi szolgáltatásokat azoktól, akiknek szükségük van rájuk.

„Gondoljon bele, hogy csak bizonyos emberek csoportjai vagy bizonyos vállalatok fértek-e hozzá a Wi-Fi-hez, vagy csak mobilhálózathoz, vagy telefonhoz. Az előny és az egyenlőtlenség nyilvánvaló lenne” – mondta Schultz, aki úgy véli, hogy a jövőben ugyanez lesz a helyzet a mesterséges intelligencia esetében is.

A szabályozás az egyik válasz, és az európai mesterséges intelligencia törvény és az Egyesült Államoké Algorithmic Accountability Act két példa a globális elszámoltathatósági szabályozásra. Ám még ha az országok törvényeket is alkalmaznak a mesterséges intelligencia visszaéléseivel szembeni védekezés érdekében, „gyakran a vállalkozások azokra a helyekre özönlenek, ahol a legkevesebb biztosítékok teszik lehetővé számukra a leggyorsabb haladást, függetlenül a járulékos károktól” – mondta Schultz. “Ezt hívjuk a mélyre jutó versenynek.”

Firth-Butterfield szerint a probléma megoldásához mindenkinek részt kell vennie.

„Mindenkit magunkkal kell vinnünk erre a kalandra, mert a mesterséges intelligencia nagyon fontos” – mondta. „Vannak eszközei, vannak adatai, és vannak emberek, és mindannyiuknak együtt kell működniük, hogy létrehozzák ezt a funkcionális, felelős AI-réteget.”

Íme a teljes videóinterjú, a SiliconANGLE és theCUBE tudósításának része a HPE Discover esemény:

(* Közzététel: A TheCUBE a HPE Discover fizetett médiapartnere. Sem a HPE-nek, a CUBE eseményeinek szponzorának, sem más szponzoroknak nincs szerkesztői ellenőrzése a CUBE vagy a SiliconANGLE tartalma felett.)

Fotó: SiliconANGLE

Mutassa támogatását küldetésünk iránt, ha csatlakozik a Cube Club és a Cube Event Community szakértőiből. Csatlakozzon ahhoz a közösséghez, amelyben az Amazon Web Services és az Amazon.com vezérigazgatója, Andy Jassy, ​​a Dell Technologies alapítója és vezérigazgatója, Michael Dell, az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger és még sok más fényes és szakértő található.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply