Mark Zuckerbergnek írt levelében a Meta befektető megkérdőjelezi a metaverzum jövőképét

1
Mark Zuckerbergnek írt levelében a Meta befektető megkérdőjelezi a metaverzum jövőképét

A Mark Zuckerbergnek írt, ma közzétett nyílt levelében a Meta Platforms Inc. egyik legnagyobb befektetője sokat mondott a cég jövőjéről.

Az levél, amelyet a Mediumon tettek közzé, és Brad Gerstner, az Altimeter Capital elnök-vezérigazgatója írt alá, nem finomkodott. Gerstner szerint a Metának túl sok alkalmazottja van, és túl sok pénzt költ arra az álmára, hogy a metaverzum világméretű valósággá váljon.

„Néhány habozással, de jelentős meggyőződéssel osztok meg egy nyílt levelet, amelyben határozottan bátorítom Metát, hogy racionalizálja és összpontosítsa előrehaladott útját” – mondta. „Mint sok más cég a zéró kamatláb világában – a Meta a túlzás földjére sodródott – túl sok ember, túl sok ötlet, túl kevés sürgősség. Az összpontosítás és az erőnlét hiánya elhomályosul, ha a növekedés könnyű, de halálos, amikor a növekedés lelassul és a technológia változik.”

A csökkenő felhasználói számok kezelésére a Meta az utóbbi időben a Facebook alkalmazás újratervezésére összpontosított, hogy egy kicsit jobban hasonlítson a TikTokra. A vállalat idén először csökkent a felhasználók számában, és februárban 230 milliárd dollárt veszített piaci értékéből. Júliusban a vállalat bejelentette, hogy csökkenti létszámát, de bízott a metaverzumba való hosszú távú befektetésében. Szeptemberben arról számoltak be, hogy a Meta az alkalmazottak 10%-át akarta csökkenteni a fizetéséből.

Ez nem nyugtatta meg Gerstnert, aki arra figyelmeztetett, hogy a Meta most elveszíti befektetői bizalmát, annak ellenére, hogy „az egyik legnagyobb és legjövedelmezőbb” alaptevékenység a világon. Azt mondta, hogy a Metának „vissza kell kapnia a mojo-t”, és „fitnesszé kell válnia és koncentrálnia kell”, hogy újra felépítse önbizalmát.

Felajánlott néhány megoldást, kezdve azzal, hogy a cégnek nem a személyzet 10%-át, hanem „legalább 20%-át” kell elveszítenie. Azt akarja elérni, hogy a Meta 5 milliárd dollárral csökkentse tőkekiadásait, és a metaverzumba történő befektetéseket – beleértve a Reality Labs-t is – legfeljebb 5 milliárd dollárra korlátozza.

„Gyengén őrzött titok a Szilícium-völgyben, hogy a Google-tól a Metán át a Twitteren át az Uberig a cégek sokkal kevesebb emberrel érhetnek el hasonló bevételt” – mondta Gerstner a létszámleépítésről. “Egy lépéssel tovább lépnék, és azzal érvelnék, hogy ezek a hihetetlen cégek még jobban és hatékonyabban működnének a rétegek és a letargia nélkül, amely a dolgozói létszámbővítés rendkívüli ütemével jár.”

Ami a beruházási beruházásokat illeti, a levél elítélte a Meta kiadásait, mondván, hogy ez több, mint sok nagy technológiai vállalat együttvéve. Zuckerberghez hasonlóan Gerstner is úgy gondolja, hogy a jövő a kibővített valóság és a mesterséges intelligencia, de szerinte a jövőre nézve a Metának le kell vennie a lábát a költések terén ezeken a területeken.

A cég Metára való átnevezése és a metaverzumba való sok befektetés után Gerstner úgy véli, túl sok terhet róttak erre a látszat földjére. „Az embereket összezavarja, hogy mit is jelent a metaverzum” – jegyezte meg. Vannak jobb pénzköltési módok, és talán nem szabad túl sokat játszani vele – ez volt a kritika lényege. Hozzátette: ezek nem követelések, hanem tanácsok.

„Egyszerűen szerettünk volna még jobban elkötelezni magunkat, és érdekelt részvényesként továbbra is megosztani velünk gondolatainkat” – mondta. „Bízunk ebben a csapatban. Tudjuk, hogy a Metának több elérése, nagyobb jelentősége van, és több hihetetlen növekedési lehetőség van, mint a bolygó szinte bármelyik platformja. Biztosak vagyunk benne, hogy az AI-ba és a kommunikáció következő generációjába tett hosszú távú befektetései továbbra is mindannyiunkat előre fognak vinni.”

A Meta még nem adott nyilvános választ.

Fotó: Meta

Mutassa támogatását küldetésünk iránt, ha csatlakozik a Cube Club és a Cube Event Community szakértőiből. Csatlakozzon ahhoz a közösséghez, amelyben az Amazon Web Services és az Amazon.com vezérigazgatója, Andy Jassy, ​​a Dell Technologies alapítója és vezérigazgatója, Michael Dell, az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger és még sok más fényes és szakértő található.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply